FVCA blogi

15.12.2015 14.43

Kasvavaa kakkua on helpompi ja mukavampi jakaa, osa 1/2

Tuomas Lang
Tuomas Lang
Hallituksen pj.
Suomen pääomasijoitusyhdistys ry

Suomessa pitäisi päästä "kakun jakamiskulttuurista" yhteisen kansantalouden kakkumme määrätietoiseen kasvattamiseen! Viimeiset vuodet olemme keskittyneet enimmäkseen keskinäiseen nahisteluun, saavutettujen etujen puolustamiseen ja niukkuuden jakamiseen samalla unohtaen keskeisen viisauden: Miten saisimme yhteisen kakkumme kasvamaan mahdollisimman tehokkaasti ja pitkäjänteisesti? Tässä suhteessa esimerkiksi rakas naapurimme Ruotsi on osoittanut oivallista pelisilmää ja voittanut meidät 100-0.

Kasvavasta kakusta kun riittäisi varmuudella enemmän jaettavaa kaikille osapuolille. Ei tarvitsisi olla kade enää kenellekään, koska kaikki saisivat vähän enemmän. Lite mera! Ilmapiiri työpaikoilla paranisi dramaattisesti, kun yritysten bisnes kasvaisi ja pomoiltakin voisi välillä irrota rento hymy sekä myönteistä palautetta :) Energiaa vapautuisi todennäköisesti hurjia määriä... ja nimenomaan positiivisen energian vapauttaminen näissä "talkoissa" olisi todella avainasemassa. Tämä puolestaan ruokkisi lisää onnistumisia ja positiivinen kierre olisi valmis. Hei, kohta muuten tarvittaisiin myös lisää henkilökuntaa, joka puolestaan toisi uutta osaamista ja "virtaa koneeseen". Myös vanhemmat työntekijät pysyisivät virkeämpinä, kun tuoretta voimaa tulisi taloon ja duuneja voitaisiin jakaa hieman uudelleen. Tsemppi paranee ja uudet innovaatiot syntyvät myös hieman yllättäen onnistuneiden kokemusten kautta: "Tehdäänpä tämäkin fiksummin kuin ennen". Tuottavuus koheni merkittävästi siinä sivussa. Yes!  

Tässä kohtaa myös työntekijöiden bonukset tulevat ajankohtaisiksi. Vanhojen lomarahojen leikkaukset yms. ikävät saavutettujen etujen karsimiset eivät tunnu enää niin pahalta, kun työnantajan paranevista tuloksista myös duunareille maksettaisiin oma reilu osuutensa. Tällä kertaa se voitaisiin myös tehdä vaikkapa yhtiön omina osakkeina, jotka saisi sitten realisoida arvonnousun kera hyvissä ajoin ennen eläkeikää. Tervetullut lisä väkisinkin niukkenevan lakisäätäisen eläketurvan rinnalle. Työntekijöiden edustajat otettaisiin tietenkin mukaan uuden palkkiomallin suunnitteluun.

Tällaiseen kehitykseen pitäisi pyrkiä ihan kaikissa yrityksissä ja miksei myös muissa organisaatioissa. Miten yhteinen kakku saataisiin kasvamaan? Myymällä tietenkin enemmän tuotteita ja palveluita nykyisille asiakkaille, hankkimalla lisää uusia maksavia asiakkaita ja kasvattamalla merkittävästi yhtiöiden liikevaihtoa. Vain tämän liiketalouden perustotuuden kautta syntyy uutta jaettavaa, ei mitenkään muuten. Miksi Suomessa näin ei sitten tapahdu tai tapahtuu ihan liian harvassa paikassa? Koska meiltä puuttuu yhteinen suunnitelma, kakun kasvattamisen suunnitelma. Miten me teemme suomalaisista yrityksistä kilpailukykyisempiä ja niiden tuotteista halutumpia? Miten saisimme tähän maahan aiempaa enemmän kansainvälisiä yrityksiä, jotka haluavat investoida nimenomaan Suomeen ja palkata töihin meikäläisiä. Eikä muuten ole lainkaan sattumaa, että nyt nämä investoinnit kiertävät meidät kaukaa ja suuntautuvat muualle, kuten esim. Irlantiin. Mitäköhän siellä on tehty eri tavalla? Samanlaisia punanahkoja ne irlantilaiset ovat? Ryyppäävät ihan yhtä paljon kuin meikäläiset. Ovat ehkä avoimempia ja yleisesti ottaen vähän joviaalimpaa sakkia kuin me, mutta eipä mitään suurta eroa.

Lue myös: Kasvavaa kakkua on helpompi ja mukavampi jakaa, osa 2/2


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja