FVCA blogi

2.6.2015 10.25

Loistotiimi ennustaa startupin menestystä / Jussi Kajala

Tekesin tehtävänä on rahoittaa kaikkein lupaavimpia kasvuyrityksiä ja auttaa niitä menestymään kansainvälisesti. Miten valita parhaat rahoituskohteet sadoista lupaavista yrityksenaluista? Jokainen sijoittaja joutuu pohtimaan päivittäin, mitkä ovat avaimet yrityksen kasvuun.

Nuoret innovatiiviset yritykset -rahoituksessa olemme käyttäneet toimintamallia, jossa nuoret kasvuyritykset pääsevät pitchaamaan pääomasijoittajille rahoituskautensa alkuvaiheessa.

Sijoittajien tehtävänä on arvioida startupin valmiuksia skaalautuvaan bisnekseen ja yrityksen kiinnostavuutta pääomasijoittajien silmissä. Tekes saa sijoittajien arviot käyttöönsä taustamateriaaliksi yrityksen jatkorahoituksesta päätettäessä. Tämä yhteistyö on uniikki julkisen ja yksityisen sijoittajan vuoropuhelu, joka tukee sitä, että resurssimme kohdistetaan oikein.

Teimme tänä keväänä selvityksen, jossa vertasimme Tekesin ja pääomasijoittajaraadin antamien arvosanojen suhdetta yrityksen myöhempään menestykseen. Mukaan otettiin 117 Nuoret innovatiiviset yritykset -rahoitusohjelmaan hyväksyttyä yritystä vuosina 2008-2011.

Selvitys osoittaa, että jo hakemusvaiheessa olemme pystyneet tunnistamaan menestyjät hyvin. Yksi asia nousi selvityksessä yli muiden: tiimi on kaikkein tärkein yrityksen menestystä ennustava tekijä. Ne yritykset, jotka saivat korkeat arvosanat hyvästä tiimistä, onnistuivat kasvattamaan liiketoimintaansa parhaiten. Muiksi merkittäviksi kasvua ennustaviksi asioiksi nousivat innovaation taso, markkinapotentiaali ja yrityksen kasvun nälkä.

Startupit: panostakaa siis tiimiin, jonka kasaatte yrityksessänne! Loistava tuote ei myy, jos ei ole ketään myymässä sitä.

Nuoret innovatiiviset yritykset -rahoitusmalli on osoittautunut hyväksi tavaksi edistää startupien nopeaa kasvua. Tuore Aalto-yliopiston ja Imperial Collegen professori Erkko Aution vetämä tutkimus paljastaa, että instrumentin vaikuttavuus on selvä, julkinen tuki kasvuyrityksille on tuplannut niiden liikevaihdon verrokkiryhmään katsottuna.

NIY:n parhaat opit voisi ottaa laajemminkin käyttöön. Esimerkiksi pääomasijoittajien sparraus on startupeille arvokasta. Pitchaus-kokemusta ei ole koskaan liikaa. Yritykset saavat nostetta jo siitä, kun he esittelevät bisnesideoitaan ja saavat palautetta.

Kajala_Jussi


Jussi Kajala

Asiantuntija

Innovaatiorahoituskeskus TekesPalaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Nimi
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja