FVCA blogi

9.11.2015 8.22

Onko IPO-ikkuna auki vai kiinni? / Esa Tolonen

Toteutimme alkukesästä vuosittaisen globaalin Venture Capital Confidence -tutkimuksen, jossa selvitimme Deloitten ja Suomen pääomasijoitusyhdistyksen (FVCA) yhteistyönä suomalaisten ja kansainvälisten pääomasijoittajien luottamusta ja tulevaisuuden näkymiä.

Tutkimuksen mukaan suomalaisten pääomasijoittajien luottamus kotimaan listautumismarkkinoihin oli loppukeväästä kansainvälisesti korkealla tasolla, ja luottamus kasvoi edellisestä vuodesta 16 prosenttia. Sen sijaan Ruotsissa luottamus listautumisanteihin yllättäen laski vuoden takaisesta 20 prosenttia.

Listautuminen vaihtoehtona

Suomalaisten optimismi ja kiinnostus listautumismarkkinoihin muuttuivat kuitenkin kesällä. Maailmantalouden ja erityisesti Kiinan hidastuminen painoivat pörssikursseja. Lisäksi Kreikka-huolet loivat synkkiä pilviä Euroopan talouteen. Listautumista suunnittelevat yritykset joutuivat harkitsemaan tilannettaan. Kaikki seurasivat markkinoita sama kysymys mielessä: onko IPO-ikkuna auki vai kiinni? Tämä varmasti vaikutti kesällä käynnissä olleiden hankkeiden toteutumiseen.

On ollut kiinnostavaa nähdä, että syksyn mittaan innostus listautumiseen on jälleen selvästi kasvanut. Prosesseissa joudutaan kuitenkin pohtimaan monenlaisia kysymyksiä. Esimerkiksi saadaanko yrityksestä listautumalla riittävän korkea hinta. Tai miten muiden ostajakandidaattien kiinnostus pidetään yllä, jos listautuminen on yksi irtautumisvaihtoehto.

Vahvat kohteet kiinnostavat

Listautumisuutisia ja aktiviteetin kasvua on jo nähtävissä Pohjoismaissa. Syksyn ensimmäinen listautuja oli ruotsalainen talotekniikkajätti Bravida ja parhaillaan on menossa norjalaisen Skandiabankenin listautuminen. Olen usein pohtinut, miksi Ruotsin markkina – erityisesti First North -lista – on paljon aktiivisempi kuin Suomen markkina. Eräs näkemys on, että riskinottohalukkuus Ruotsissa on suurempaa ja suomalainen varovaisuus rajoittaa Suomessa tarjolle tuotavien IPO-kandidaattien määrää.

Pohjoismainen imu näkyy kuitenkin Suomessakin ja IPO-ikkuna on loppuvuodesta vähintään raollaan. Markkinatoimijoiden mukaan ainakin vahvoille yhtiöille listautuminen on edelleen ajankohtainen vaihtoehto. Näen, että sijoittajat ovat keskimäärin varovaisempia kuin keväällä, mutta vahvat kohteet kiinnostavat pörssikurssien noustessa ja korkotason ollessa vielä pitkään alhainen.  On mielenkiintoista nähdä, miltä Suomen listayhtiöiden joukko näyttää vuoden kuluttua, ja saadaanko Ruotsin tapaan yhtiöitä siirtymään First North -listalta päälistalle.

Esa Tolonen

Esa Tolonen

Johtaja, Yritysjärjestelyt                              
Deloitte  


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja