FVCA blogi

1.4.2016 18.36

Säätiöiden pääomasijoittamisen helpottamisella lisää rahaa Suomelle ja suomalaisille

Santavirta 15
Pia Santavirta
Toimitusjohtaja
Suomen pääomasijoitusyhdistys

Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta on tehnyt yksinkertaisen ja hallitusohjelman mukaisen ehdotuksen, jolla luotaisiin yleishyödyllisille yhteisöille paremmat edellytykset pääomittaa suomalaisia kasvuyrityksiä ja rahoittaa innovaatiotoimintaa. Suomen pääomasijoitusyhdistys pitää ehdotusta erinomaisena keinona edistää kasvua ja työllisyyttä. Ehdotus on konkreettinen ja nopeasti toteutettavissa oleva toimenpide, johon toivomme päättäjien tarttuvan.

Nykyisen hallituksen tavoitteena on yritysten rahoituksen, oman pääoman ja riskinottokyvyn vahvistaminen. Näillä toimilla on tarkoitus tukea muun muassa kasvuyritysten kehittymistä. Suomen säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnan mukaan kotimaisilla säätiöillä on 20 miljardia euroa pääomaa, jota voitaisiin kohdentaa entistä tehokkaammin pääomaköyhän Suomen talouden hyödyksi. Yhdenmukaistamalla kansallista verolainsäädäntöä säätiöt ja muut yleishyödylliset yhteisöt kuten yliopistot ja seurakunnat voisivat tehostaa kasvuyritysten pääomitusta. Useiden miljoonien arvoisilla sijoituksilla olisi suuri merkitys yhteiskunnalle ja kasvuyrityksille.

Suomessa verotuksellisista syistä johtuen säätiöiden osuus pääomasijoitusrahastoista on nyt alle 2%, mikä on pienempi kuin Euroopassa keskimäärin (lähes 4%) ja esimerkiksi Ruotsissa se on yli 5%. Verohaitan poistaminen tarjoaisi nopean ja konkreettisen keinon kanavoida lisää yksityisiä pääomia suomalaisiin yrityksiin kasvun ja työllisyyden edistämiseksi. Ehdotettu lakimuutos merkitsisi jopa noin 200 miljoonan euron mahdollista lisäpanostusta kasvun rakentamiseen suomalaisissa yrityksissä. Tätä mahdollisuutta ei kannattaisi jättää käyttämättä.

Nykytilan säilyttäminen merkitsisi sitä, että suomalaiset yritykset menettävät merkittävän summan yksityistä pääomaa. Samaan aikaan säätiöiden sijoitusvarallisuus virtaa ulkomaille. Suomalaiset säätiöt kuitenkin haluaisivat sijoittaa enemmän varojaan suomalaisiin pääomasijoitusrahastoihin kasvun tukemiseksi. Tämän mahdollistamiseksi veroasiantuntijoiden yksimielisen näkemyksen mukaan ehdotuksen esteenä ei ole mitään teknistä syytä tai periaatteellista kysymystä. Ehdotus päinvastoin muuttaisi sijoittamista ja verotusta selkeämmäksi, yksinkertaisemmaksi ja läpinäkyvämmäksi. Ehdotuksen kerrannaisvaikutukset olisivat lisäksi suuret, kun säätiöillä olisi mahdollisuus jakaa sijoitustoiminnan voitot edelleen yleishyödylliseen toimintaan. Mitä tässä enää odotetaan? Lakimuutos valmisteluun ja yksityiset pääomat käyttöön sinivalkoisin ajatuksin.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Nimi
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja