FVCA blogi

13.4.2015 9.02

Suomi tarvitsee pääomasijoittajia enemmän kuin koskaan / Tuomas Lang

Yhteiskuntamme sopeuttaminen post-Nokia ja post-Lehman aikaan on ollut ja tulee edelleen olemaan poliitikoillemme kivuliaampaa kuin uskommekaan. Välttämättömistä julkisen talouden säästötoimenpiteistä ja rakenneuudistuksista päättäminen on tuskallinen prosessi heti vaalien jälkeen. Sopeuttamisen määrällisestä tarpeesta alkaa olla hyvä konsensus, mutta siihen yhteisymmärrys loppuukin. Sopeuttamisen vastakkainen ulottuvuus eli kasvun ja myönteisen kehityksen aikaansaaminen, on jäänyt myös suhteellisen epämääräisen keskustelun asteelle. Kaikki puolueet väriin katsomatta suorastaan huutavat uuden kasvun ja työpaikkojen perään, mutta vain ani harva pystyy kertomaan, miten tämä käytännössä tehtäisiin. Tässä suhteessa pääomasijoittajille on tarjolla avainpelaajan rooli.

Me tiedämme käytännössä, mistä keitoksista uudet kasvuyritykset ja menestystarinat oikeasti syntyvät ja miten niitä kaikkien kaipaamia uusia työpaikkoja yksityiselle sektorille syntyy ja voidaan aktiivisesti synnyttää. Tämä asetelma on heijastunut FVCA:n viime viikkojen edunvalvontatapaamisten yhteydessä kentällä. Siellä vaaleja odotetaan suurella jännityksellä ja puolueissa valmistaudutaan jo täysillä alkaviin hallitusohjelmaneuvotteluihin. Näihin tarpeisiin on rakennettu yhdistyksemme konkreettinen kolmen pääkohdan ohjelmapaperi.

Ohjelma perustuu yritysten kasvattamisen käytännön kokemuksiin ja koostuu isosta joukosta konkreettisia toimenpiteitä, jotka sinänsä eivät maksaisi valtiolle mitään esim. menetettyinä verotuloina. Olemme esitelleet ohjelmaa siitä lähtökohdasta, että pääomasijoittajat työllistävät kohdeyrityksissään Suomessa nykyisellään n. 160 000 ihmistä. Lisäksi työpaikkojen määrä kasvaa näissä yrityksissä tuplavauhtia muihin yrityksiin verrattuna. Koska uusien työpaikkojen luomisesta puhutaan nyt paljon, on pääomasijoittajien relevanttia myös ottaa kantaa siihen, millä keinoin uusia työpaikkoja voi syntyä. 

Ohjelmaamme on suhtauduttu periaatteessa hyvinkin positiivisesti kaikissa neljässä suurimmassa puolueessa. Tietyistä, varsinkin työn vapauttamiseen liittyvistä yksityiskohdista toki saadaan erimielisyyttäkin aikaan. Joistain asioista on oltu sitä mieltä, että poliitikkojen on vaikeaa tehdä asialle mitään, koska kyseessä on työmarkkinaosapuolten päätettävissä olevat asiat, tai hallinnon toteutusportaan tulkinnat.

Tässä ohjelma tiivistettynä ja linkki koko ohjelmapaperiin:

FVCA hallitusohjelmatavoitteet 2015 - yhteenveto

Vallitsevassa poliittisessa tilanteessa pääomasijoittajien tarjoamat patenttiratkaisut uuden kasvun aikaansaamiseksi tuntuvat uskomattoman hienolta "elvyttämiseltä". Joku tässä maassa sentään uskaltaa investoida ja aidosti rakentaa uutta hyvinvointia. Mitä enemmän kasvuyrityksiä ja niiden avulla uusia työpaikkoja Suomeen saadaan luotua, sitä vähemmän ikäviä säästöpäätöksiä poliitikkojen pitää tulevaisuudessa keksiä ja implementoida. Näin yksinkertaista se on eikä tämä ole mitään nollasummapeliä. Me pääomasijoittajat olemme jatkossa paljon vartijoina. Yhteinen missiomme: ”Lisää kasvuyrityksiä Suomeen” on entistäkin tärkeämpää näinä haastavina aikoina.

Kauppalehden ansiokas artikkeli (to 2.4.) maamme nopeimmin kasvavista kasvuyrityksistä kertoo samaa tarinaa vielä konkreettisemmassa muodossa. Pääomasijoittajat ovat mukana tai ovat olleet mukana 26/50 nopeimmin kasvavassa yrityksessä ja kahdestakymmenestä nopeimmin kasvaneesta yrityksestä jopa viidessätoista. Nämä ovat huikeita tunnuslukuja. Siis yli joka toisen menestystarinan takaa löytyy pääomasijoittaja jossakin muodossa. Mutta tätähän me teemme työksemme. Arkista aherrusta, jolla saadaan aikaiseksi uusia hienoja kasvutarinoita, uusia työpaikkoja ja sitä kautta lisää hyvinvointia maahamme. Tästä on hyvä jatkaa konkreettista ja hyvin palkitsevaa työtä suomalaisen yhteiskunnan uudelleen rakentamiseksi.

Lang tuomas

Tuomas Lang

FVCA:n puheenjohtaja          Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Nimi
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja