FVCA blogi

31.8.2016 8.00

Yrityskaupan näennäiset ja todelliset ongelmat?

Kaloinen Matti www
Matti Kaloinen
Johtaja, Transaction Services
BDO Oy

Olemmeko joskus turhaan jumissa? Elämässä yleisesti saatamme olla. Mutta entäpä yritysoston due diligence -vaiheessa?  Silloinhan kaikenlainen normaaliin elämään liittyvä inhimillisyys ja sen asettamat rajat ovat minimissään ja toiminta on suoraviivaista ja rationaalista. Tai ainakin niin sitä luulisi.

Dd-prosessissa tulee vastaan ihan todellisia ongelmia ja toisaalta asioita, jotka ovat ongelmia ainoastaan näennäisesti. Ehkä ne eivät ole ongelmia lainkaan, mutta pidämme niitä sellaisina varmuuden vuoksi, koska emme niitä täysin ymmärrä.

Mistä sitten tietää, mikä on todellinen ongelma, ja mikä taas näennäinen?  

Asioita tulee aina tarkastella ostajan tilanteesta riippuen. Yhdelle taseen ulkopuolelta tuleva vuokranmaksuvastuu on ongelma, toiselle ei – se riippuu ostajan tulevaisuudensuunnitelmista. Jollekin tietyn tuoteryhmän katteen aleneminen on ongelma ja toiselle ei niinkään, etenkin silloin kun kyseisellä tuoteryhmällä ei ole merkittävää osaa jatkosuunnitelmassa. Avainhenkilöiden ja johdon kirjaamattomat työ- ja johtajasopimukset tai epämääräisesti määritellyt kannustimet näyttävät vaarallisilta. Ne eivät kuitenkaan ole ongelmallisia, jos asioista muistetaan sopia ajoissa ja laatia tarvittavat dokumentit kuntoon.

Kaupantekoon vaikuttavat asiat kannattaa aluksi listata ja sitten luokitella ne vihreisiin, keltaisiin ja punaisiin. Tästä on hyötyä etenkin silloin, kun myyjän kanssa keskustellaan siitä, mitä kauppasopimukseen kirjataan tai miten neuvotteluissa muutoin edetään. On olennaista, että kaikki listatut asiat ovat jollakin tavalla joko ostajalle tai myyjälle merkityksellisiä. Punaisista ei anneta periksi. Jos sopua ei löydy, niin sitten kohdetta ei osteta. Keltaisista yritetään pitää kiinni, mutta jos joidenkin kohdalla joudutaan taipumaan, maailma ei lopu siihen. Vihreissä annetaan periksi siinä vaiheessa, kun kaikkia  väsyttää ja menossa on jo seitsemäs muki kahvia. Vihreissä ja keltaisissa on se hyvä puoli, että jos niistä antaa periksi, vastaavasti yleensä saavuttaa jotakin.

Luokittelu ei tietenkään yksin riitä ratkaisuksi, vaan asioiden merkitykset on ymmärrettävä käytännössä. Siksi yleensä kannattaa sisällyttää dd-tiimiin sopivasti kokemus- ja oppitaustansa puolesta tarpeeksi erilaisia ihmisiä.

On tärkeää olla näkemättä mörköjä siellä, missä niitä ei ole. Joskus vatvotaan ja pelätään asiaa, jolla ei oikeastaan ole kokonaisuuden kannalta kovin suurta merkitystä. Ääritapauksessa jumitus johtaa hankkeen kaatumiseen, ja lievimmillään viivästyttää sitä. Ja kahviakin kuluu enemmän.

 

Kirjoittaja vastaa BDO:n Transaction Services -palveluista Suomessa ja hänellä on pitkä kokemus due diligence -toimeksiannoista eri toimialojen yrityskauppaprojekteissa.

Kirjoitus on alunperin julkaistu Kumppaniblogina Talouselämän verkkosivuilla.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi