FVCA blogi

16.1.2017 15.00

Liiketoiminnan nosto seuraavalle tasolle vaatii asianajotoimistokumppanilta monipuolista osaamista

tolppanen_cropped
Harri Tolppanen
Managing Partner
Asianajotoimisto Eversheds

Suomen johtaviin transaktiojuridiikan asiantuntijoihin kuuluva Asianajotoimisto Eversheds tutki Suomessa toimivien merkittävien pääomasijoittajien näkemyksiä yhteistyöstä asianajotoimistojen kanssa. Pääomasijoittajien toiminnan asettamat tarpeet asianajotoimistokumppanille osoittautuivat monipuolisiksi ja korostivat kaupallisen ymmärryksen merkitystä.
Pääomasijoittajan tarpeet asianajotoimistokumppanille kumpuavat hyvin käytännöllisistä tarpeista työssä kohdeyrityksen liiketoiminnan kehittämiseksi, selviää tutkimuksesta. Tutkimuksen tuloksissa korostuukin paitsi tarve huippuosaamiselle, myös kaupallisen ymmärryksen keskeinen merkitys: pääomasijoittajat arvostavat ratkaisukeskeistä kaupallisesti ajattelevaa asianajajaa.

“Juristin pitää ymmärtää, että pääomasijoittaja on erittäin intensiivisesti yritystä kehittävä toimija. Juridiikan pitää tukea tätä tavoitetta." -tutkimukseen haastateltu pääomasijoittaja.
Kumppani sijoituksen eri vaiheisiin
 
Tarve monipuoliselle osaamiselle syntyy pääomasijoittajan toiminnan erityisvaatimuksista. Kohdeyhtiön kanssa neuvotellaan sopimuksesta ja mahdollisesta sijoituksesta. Sopimuksen jälkeen tulevat kohdeyrityksen arkipäivän tarpeet ja lopulta neuvotellaan ja sovitaan irtaantumisesta. Kaikissa näissä vaiheissa tarvitaan erilaista osaamista niin asia- kuin prosessipuolella. Esimerkiksi neuvottelutilanteet vaativat asianajotoimiston tiimiltä myös vuorovaikutustaitoja:
 
”Pääomasijoittajan työssä olennaista on ottaa huomioon vastapuoli, sillä usein kyse on "kerran elämässä" –tilanteesta. Vastapuoli näkee esimerkiksi helposti uhkia, jotka eivät oikeasti ole olemassa. Kyky neuvotella rakentavasti kaikkien kanssa onkin tärkeä taito asianajajalle." -tutkimukseen haastateltu pääomasijoittaja.
 
Liiketoimintakriittinen kumppanuus edellyttää avointa keskustelua
 
Tutkimuksessa nousi esille myös syvän kumppanuuden merkitys. Pääomasijoittajat näkevät asianajokumppanin oman toimintansa kannalta kriittisen tärkeänä kumppanina, jolta odotetaan asiantuntemuksen lisäksi myös toimeksiantorajan ylittävää sitoutumista ja avointa keskusteluyhteyttä.
 
Yhteenvetona tutkimustuloksista voidaan sanoa, että erittäin kovan asiaosaamisen omaava ratkaisukeskeinen ja pääomasijoittajan kaupallisen toiminnan ymmärtävä neuvottelutaitoinen asianajotiimi on pääomasijoittajan tavoitekumppani sijoitusprosessin koko elinkaarelle.
 
Harri Tolppanen
Managing Partner
Asianajotoimisto Eversheds
 
Eversheds on transaktiojuridiikan markkinajohtaja Euroopassa ja globaalisti 20 merkittävimmän asiantuntijan joukossa. Suomessa Evershedsin palveluksessa on 180 alansa ammattilaista.

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Nimi
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja