FVCA blogi

20.10.2016 13.30

Osakemyynti voi olla listautumiseen osallistuvan etu

Suhonen_Pekka_1 (4)
Pekka Suhonen
Head of ECM
OP

OPn Head of ECM Pekka Suhonen kirjoittaa blogissaan listautumisista, listautumisten moninaisuudesta sekä pääomasijoittajavetoisuuden hyödyistä.

Suomeen on piintynyt negatiivinen näkemys osakkeiden myynnille listautumisen yhteydessä. Yleisö tai media tuomitsee liian helposti listautumisen jopa ”rahastuksena”, jos listautumisen rakenteessa on mukana vanhojen osakkaiden myyntiä. Sijoittajan ei kannata arvostella listautumista pelkän osakemyynnin vuoksi, vaan katsoa mieluummin kokonaisuutta, kuten listautumisen tavoitteita, yhtiön taloudellista ja liiketoiminnan kehitystä ja niiden pohjalta syntyvää listautuvan yhtiön arvostusta. Listautumistransaktion rakenne vaikuttaa vahvasti myös siihen, millainen jälkimarkkina yhtiön osakkeelle muodostuu.

Jokainen listautuminen on erilainen. Kun yhtiö suunnittelee järjestäjien kanssa listautumisen rakennetta, otetaan huomioon mm. arvioitu kysyntä, yhtiön oman pääoman tarve, tavoiteltava free float (eli vapaan vaihdannan kohteena olevien osakkeiden osuus) ja vanhojen omistajien myyntihalukkuus. Yhteistä jokaiselle listautumiselle kuitenkin on, että rakenne suunnitellaan mahdollisimman huolellisesti ottaen huomioon eri näkökulmat. Listautumisen yhteydessä yhtiö voi kerätä osakeannilla yhtiön tarpeiden mukaan mitoitetun määrän uutta pääomaa. Sijoittajan kannalta liian suuri osakeanti ei ole hyvä asia, koska oma pääoma on rahoitusteoriankin mukaisesti kalleinta rahaa. Annilla kerättävien varojen käyttötarkoitukset on kerrottu listalleottoesitteessä ja tähän kohtaan sijoittajan kannattaa tutustua huolellisesti.

Riittävä free float on edellytys toimivien jälkimarkkinoiden syntymiselle. Vanhojen osakkeiden myynti on osakeantia tehokkaampi ja usein myös järkevämpi tapa free floatin kasvattamiseen. Karkeasti voidaan todeta, että mitä suurempi free float, sen parempi likviditeetti osakkeelle on mahdollista syntyä jälkimarkkinoilla, mikä puolestaan vaikuttaa myönteisesti yhtiön arvostukseen pienemmän likviditeettipreemion myötä. Lisäksi osakemyynti voi edesauttaa, ettei yksittäisen omistajan omistus jää liian suureksi listautumisen jälkeen. Osakemyynti listautumisen yhteydessä on sijoittajien kannalta läpinäkyvä tapa vanhojen omistajien myynnille, kun taas listalla olevan yhtiön osalta merkittävien omistusmuutosten suunnittelu on hankalampaa.

Pääomasijoittajat ovat olleet viime vuosina aktiivisia uusien yhtiöiden listaamisessa myös Suomessa. Listautuminen on toinen pääomasijoittajan irtautumiskanavista, yrityskaupan rinnalla. Tyypillisesti pääomasijoittaja myy listautumisen yhteydessä osan omistuksestaan, mutta jää myös omistajaksi, usein merkittäväksi, listautumisen jälkeen. Pääomasijoittajan toimintatapaan kuuluu se, että jossain vaiheessa omistuksesta luovutaan kokonaan. Myös pääomasijoittajavetoisissa transaktioissa listautumiseen osallistumista pohtivan kannattaa pikemmin arvioida listautumisen kokonaisuutta kuin tuomita listautumista pelkän myynnin vuoksi.

Usein pääomasijoittaja toimii kasvualoilla, jotka ovat mielenkiintoisia myös osakesijoittajan näkökulmasta. Pääomasijoittaja on voinut tuoda kohdeyhtiöönsä osaamista sekä rahoitusta kasvun ja tuloksenteon tukemiseen. Yleensä pääomasijoittaja onnistuu kehittämään ja kasvattamaan yhtiöistään mahdollisimman valmiita, jotta ne onnistuisivat myös itsenäisinä listattuna yhtiönä. Viimeaikaisista suomalaisista listautumista Asiakastieto, Consti, Kotipizza Group, Pihlajalinna, Tokmanni ja Verkkokauppa.com ovat olleet pääomasijoittajavetoisia. Välittömästi listautumisen jälkeen pääomasijoittaja on omistanut näistä yhtiöistä 12–61 %.  Listautumisen jälkeinen kyseisten yhtiöiden keskimääräinen annualisoitu liikevaihdon kasvu on ollut 15,3 % ja keskimääräinen vuosituotto on ollut ilman osinkoja 52,2%. Samanaikaisesti pörssistä on saanut keskimääräisesti 6,0% annualisoidun tuoton ilman osinkoja.

---

Head of ECM Pekka Suhonen työskentelee OP Ryhmässä. Hänellä on yli 15 vuoden kokemus pääomamarkkinoista ja on ollut toteuttamassa kymmeniä ECM-transaktioita. 

Kirjoitus on alun perin julkaistu OPn Taloudessa-sivustolla: https://taloudessa.fi/2016/10/osakemyynti-voi-olla-listautumiseen-osallistuvan-etu/


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi