Uutisia pääomasijoitustoimialalta

4.9.2017 15.00

Esittelyssä pääomasijoitusyhtiö Icebreaker.vc, venture capital -sijoittaja ja -yhteisö

Tämänkertaiseen FVCA:n jäsenesittelyyn vieraaksi saapui Icebreaker.vc, vuoden 2017 alussa perustettu suomalainen pääomasijoitusyhtiö. Icebreakerin partnerit ovat Lasse Lehtinen, Aleksi Partanen sekä Riku Seppälä, joihin voit tutustua tarkemmin Icebreakerin sivuilla (linkki lopussa). Haastattelimme Icebreakeria lyhyesti, ja pyysimme heitä kertomaan hieman lisää Icebreakerin toiminnasta.

Kertoisitteko aluksi Icebreakerista?

Icebreaker.vc on venture capital -sijoittaja ja -yhteisö.   Perinteisesti yrityskiihdyttämöt ja alkuvaiheen sijoitusrahastot etsivät foundereita eli yrittäjiä, joilla on valmis tiimi ja liiketoimintasuunnitelma olemassa. Me haluamme auttaa lahjakkaita yksilöitä huomattavasti ennen tätä vaihetta. Sitä varten rakennamme yhteisöä, joka koostuu pääosin nykyisistä ja tulevista foundereista, joita kutsumme pre-foundereiksi. Yhteisömme pre-founderit ovat kirjava joukko, joita yhdistää pari asiaa: Ensinnäkin heillä on kaikilla yli viiden vuoden työkokemus. Toiseksi heillä erinomaiset näytöt osaamisestaan – liittyi se sitten ohjelmointiin, myyntiin, markkinointiin, designiin, tutkimukseen jne. Ideana on hyödyntää yhteisöä uusien, kovan osaamistason tiimien muodostumiseen kuin myös tuen tarjoamiseen pidemmälle ehtineille startupeille.   Uudesta 18 miljoonan euron rahastostamme sijoitamme pääosin suomalaisiin, ideavaiheen sekä hieman pidemmälle ehtineisiin siemenvaiheen teknologiayhtiöihin. Ensisijoitustemme koko vaihtelee 50k-350k euron välillä. Fokusoimme yhtiöihin, joiden kilpailuetu perustuu teknologiaan.

Miten Icebreaker syntyi?

Ajatus rahastoon ja yhteisöön syntyi omien verkostojemme kokemuksista ja tarpeista. Jos olet esimerkiksi opiskellut tietotekniikkaa viisi vuotta ja työskennellyt toiset viisi vuotta ohjelmistokehittäjänä, henkilökohtainen verkostosi koostuu usein toisista kehittäjistä. Sama probleema on kaupallisen taustan omaavilla henkilöillä. Monet allekirjoittaneiden tuttavista aloittivat Helsingin kauppiksessa tai TKK:lla 2000-luvun alkupuolella ja ovat sen jälkeen tehneet hyvää uraa. Nykyään heillä on startup-yrittäjyyteen tarvittavia taitoja, toimialatuntemusta ja osalla jopa halua, mutta harvalta löytyy omaa osaamista täydentävien henkilöiden verkosto ja tuki.

Mikä on parasta työssänne?

Yhdessä tekeminen todella fiksujen ja kunnianhimoisten ihmisten kanssa sekä hienot kasvutarinat, joita pääsee seuraamaan jopa siitä lähtien kun yrittäjä ensimmäistä kertaa puhuu ideastaan ääneen.

Jos saisitte pitchata uuden idean yhdelle henkilölle, kuka hän olisi?

Suomessa ja maailmalla on monia henkilöitä, joille haluaisimme vielä pitchata rahastoamme, koska keräämme vielä ensimmäisen rahastomme loppuosaa. Jos vaikka Paul Grahamin eli Y-combinatorin perustajan saisi mukaan, olisimme tyytyväisiä.

Miten Suomeen saataisiin lisää kasvuyrityksiä?

Kolme asiaa:
  1. Näemme suomalaisessa teknologiatutkimuksessa ison hyödyntämättömän potentiaalin. Globaalisti katsottuna useat kaikista menestyneimmistä teknologiafirmoista ovat syntyneet yliopistojen tutkimustyön kautta. Erittäin kiinnostavat tutkimustulokset jäävät kuitenkin liian usein labraan, koska ideoiden ympärille ei saada muodostettua toimivaa yrittäjätiimiä ja sitä kautta rahoitusta. Icebreakerilla ratkaisemme tätä ongelmaa yhteisömme kautta.
  2. Suomen valtion pitäisi ostaa joustavalla tavalla myös startupeilta tulevaisuuden palveluja, esimerkiksi tulevaisuuden energiaratkaisuja, blockchain-ratkaisuja, ohjelmistoautomaatiopalveluja ja avaruusohjelmia.
  3. Isojen yritysten pitäisi myös olla avoimia ottamaan käyttöön startupien tuotteita.

icebreaker-team-photo
Icebreakerin partnerit Riku Seppälä (vas), Aleksi Partanen ja Lasse Lehtinen.

Icebreakeriin voit tutustua tarkemmin täällä: https://icebreaker.vc/


Palaa otsikoihin