Uutisia pääomasijoitustoimialalta

16.12.2016 11.44

Mittava järjestely pääomasijoituskentässä: Innovestor ostaa enemmistön Aloitusrahasto Vera Oy:stä

Innovestor Ventures Oy:n hallinnoima Innovestor Kasvurahasto I Ky on tänään 16.12.2016 ostanut Finnvera Oyj:ltä noin 80 %:n omistusosuuden Aloitusrahasto Vera Oy:stä. Kauppa on kokoluokaltaan historian mittavin järjestely suomalaisessa aikaisen vaiheen pääomasijoituskentässä.

Pääomasijoittaja ja oman pääoman ehtoisen rahoitusratkaisujen tarjoaja Innovestor on ostanut merkittävän omistusosuuden Aloitusrahastosta, minkä myötä myös rahaston hallinnointi siirtyy Innovestorille.

Aloitusrahasto on osakkaana noin sadassa suomalaisessa, nopeasti kansainvälistyvässä eri teknologia-alan kasvuyrityksessä. Tästä esimerkkejä ovat medtech ja life science -yhtiöt Forendo Pharma ja Physiotouch, clean tech -yhtiöt Wello ja Gasera, ICT-alan yhtiö Goodmill Systems sekä e-commerce-yhtiöt Dealdash ja Swap.com. Lisäksi sijoituskohteena on muun muassa kansainvälistä kiinnostusta herättänyt kasvava kotimainen vaatebrändi Makia.

Aloitusrahasto on sijoittanut yhdessä kotimaisten ja kansainvälisten sijoittajien kanssa kohdeyhtiöihin yhteensä noin 350 miljoonaa euroa. Innovestor Oy:n toimitusjohtaja Tommi Äijälän mukaan järjestelystä tulee olemaan yhtiöille merkittävää hyötyä.

- Seuraavat vuodet ovat kohdeyhtiöille voimakkaan kasvun vuosia. Nyt tehty järjestely varmistaa kohdeyhtiöille riittävät jatkorahoitusmahdollisuudet ja resursoinnin kohdeyhtiöiden kasvupotentiaalin varmistamiseksi, Äijälä kommentoi.

Lisäksi merkittävänä rahoittajana on toiminut Tekes, jonka kanssa yhtiöt tulevat jatkamaan yhteistyötä myös tulevaisuudessa. Kohdeyhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto tulee tänä vuonna olemaan arviolta 250 miljoonaa euroa, josta suurin osa syntyy ulkomailla tapahtuvasta myynnistä. Yhtiöt työllistävät yhteensä noin 1200 henkilöä.

Aloitusrahastossa jatkaa tuttu tiimi

Kaupan mukana Innovestor Venturesin palvelukseen siirtyvät Aloitusrahaston salkun rakentamisesta ja hoitamisesta vastanneet Petri Laine, Hannu Jungman ja Janne Juhola.

- Kauppa poistaa Aloitusrahaston ympärillä pitkään jatkuneen epävarmuuden ja tuo merkittävän määrän yksityistä pääomaa kasvurahoituskenttään. Tiimin siirtyminen tuo myös jatkuvuutta ja ennakoitavuutta rahaston toimintaan, kokenut bisnesenkeli ja sijoittaja Ari Korhonen sanoo.

Innovestor Kasvurahasto I Ky keskittyy jatkosijoituksiin nykyisissä sijoituskohteissaan. Rahaston sijoittajina ovat muun muassa kotimaiset institutionaaliset sijoittajat kuten Nordea Henkivakuutus Suomi Oy, Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen sekä Mandatum Henkivakuutusosakeyhtiö.

Lisätietoja:

Tommi Äijälä, toimitusjohtaja Innovestor Oy, puh. +358 50 364 1825

Petri Laine, toimitusjohtaja, Innovestor Ventures Oy, puh. +358 400 909 447


Palaa otsikoihin