Uutisia pääomasijoitustoimialalta

3.5.2017 9.00

Pääomasijoittajat: Jo neljä uutta rahastoa startupeille vuoden 2017 aikana

Vuoden 2017 aikana on nähty jo neljä uutta rahastoa aikaisen vaiheen kasvuyrityksille. Pääomasijoitusyhdistys muistuttaa kuitenkin, että suomalaisessa kasvuyrityksen rahoituksessa on aukkoja, joiden paikkaaminen vaatii toimenpiteitä.

012 Pia Santavirta 4-2017 LOW RES
Suomen pääomasijoitusyhdistyksen toimitusjohtaja Pia Santavirta painottaa yritysten kasvupolun turvaamista.

"Monet tekijät lupaavat hyviä näkymiä globaaleille markkinoille tähtääville suomalaisille startup-yrityksille", kehuu Suomen pääomasijoitusyhdistyksen toimitusjohtaja Pia Santavirta.

Startup-yritysten saamien sijoitusten määrä on jatkuvasti kasvussa, suomalaiset startup-yritykset vetävät puoleensa ennätysmääriä ulkomaisia sijoituksia ja suomalaisten pääomasijoittajien toiminta kansainvälistyy.

”Kaikki tarvittavat kasvun rakennuspalikat eivät kuitenkaan ole vielä kohdillaan", Santavirta toteaa. "Suomalaisessa kasvuyrityksen rahoituksessa on aukkoja, joiden paikkaaminen vaatii toimenpiteitä."

Tämänpäiväinen Vendep Capitalin rahastojulkistus täyttää selkeää aukkoa yritysten kasvupolulla.

Vendepin rahasto sijoittaa yritysohjelmistoja tarjoaviin varhaisen kasvuvaiheen yrityksiin. Tiedotteessaan Vendep toteaa, että “Suomen pääomasijoitusmarkkinoilla ei ole riittävästi tahoja, jotka sijoittaisivat tämän sektorin yrityksiin, kun ne hakevat 0,5 – 2,5 miljoonan euron rahoitusta."

Startup-rahoituskentän hyvä kehitys johtaa siihen, että suomalaisia huippuyrityksiä voidaankin olettaa tulevan jatkossa yhä enemmän. Samalla suurempien, 5-30 miljoonan euron, rahoituskierrosten tarve tulee kasvamaan.

“Tärkeää suomalaisille huippuyrityksille on selkeän kasvupolun turvaaminen”, Santavirta kertoo. “Tämä edellyttää, että kotimaisia rahoituskanavia vahvistetaan.”

Suomessa esimerkiksi yleishyödylliset säätiöt sijoittavat merkittävästi vähemmän pääomasijoitusrahastoihin kuin Ruotsissa. Tämä johtuu suurilta osin Suomen kansallisista veroesteistä.

Yleishyödyllisten säätiöiden tulisikin saada sijoittaa pääomasijoitusrahastoihin samalla verokohtelulla kuin muihinkin sijoituskohteisiin. Tällä muutoksella kasvuyrityksille voisi olla luvassa jopa 200 miljoonaa euroa

”Keinot kasvun vauhdittamiseen ovat olemassa”, Santavirta toteaa. ”Nyt tarvitaan vain rohkeutta toteuttaa ne.”


Lisätiedot:

Suomen pääomasijoitusyhdistys
Pia Santavirta, toimitusjohtaja
040 5467 749
pia.santavirta@fvca.fi

Vendep Capital
Sakari Pihlava, partneri
040 771 3941
sakari.pihlava@vendep.co

Uusimmat aikaisen vaiheen Venture Capital -rahastot:

  • Vendep Capital, 30 M€ (varainkeruu kesken, tavoite 40 M€)
  • Wave Ventures, 1.3 M€
  • Icebreaker VC, 15 M€s
  • Butterfly Ventures, 13 M€ (varainkeruu kesken, tavoite 24 M€)


Palaa otsikoihin