Uutisia pääomasijoitustoimialalta

1.9.2017 14.00

Tesi julkaisi puolivälikatsauksensa: "Kasvuyritysten menestys johti hyvään tulokseen"

Tesi on julkaissut puolivälikatsauksensa vuoden 2017 ensimmäiseltä puoliskolta. Tuona aikana Tesi teki uusia sijoituksia ja sijoitussitoumuksia yhteensä 37 milj. eurolla, kansainväliset sijoittajakumppanit sijoittivat suomalaisyrityksiin yhteensä 27 milj. euroa (1-7/2017), suorien kohdeyritysten liikevaihdon kasvu oli 19% (mediaani) ja tulos verojen jälkeen oli 45 milj. euroa.

Tesin toimitusjohtaja Jan Sasse kommentoi katsauskautta:

”Suomalaisilla pääomasijoitusmarkkinoilla on positiivinen vire. Kotimaiset pääomasijoitusrahastot ovat keränneet vuoden aikana yhteensä noin miljardin euron edestä pääomaa. Yrityskauppamarkkina jatkui aktiivisena, hankevirta näyttää positiiviselta ja irtautumisia on näköpiirissä.

Panostamme Tesissä aktiiviseen omistamiseen ja yritysten kasvun vauhdittamiseen. Tähtäämme siihen, että kohdeyrityksemme kasvavat, menestyvät ja toimivat vastuullisesti. Merkittäviä tapahtumia kohdeyrityksissämme alkuvuoden aikana olivat esimerkiksi Valmet Automotiven strateginen kumppanuus kiinalaisen CATL:in kanssa, Profit Softwaren Evolvit-yritysosto ja EIB:n myöntämä 25 milj. euron rahoitus MariaDB:lle, mikä oli EIB:n suurin koskaan myöntämä kasvurahoitus Pohjoismaissa.

Sijoitamme saadaksemme aikaan kasvua ja uudistumista. Alkuvuonna teimme uusia sijoituksia yhteensä 37 milj. eurolla. Myös kansainväliset sijoittajakumppanimme ovat aktiivisia Suomessa. Tammi-heinäkuun aikana he sijoittivat suomalaisyrityksiin 27 milj. euroa. Pääoman lisäksi erityisen tärkeää on kansainvälinen osaaminen, jota sijoittajat tuovat yhtiöihin. Tuloksemme syntyy sekä rahastojen että suorien kohdeyhtiöidemme menestyksestä. Alkuvuoden taloudellinen tulos 45 milj. euroa on hieno osoitus siitä työstä mitä kohdeyrityksissä tehdään. Taloudellinen kannattavuus mahdollistaa pitkäjänteisen sijoitustoiminnan ja uudet sijoitukset myös jatkossa."

Loppukauden näkymistä Tesi kertoo seuraavaa:

Katsauskauden jälkeen Tesi on tehnyt sijoituksen terveysteknologiayhtiö BCB Medicaliin yhdessä ruotsalaisen Standout Capitalin kanssa. Tesin kohdeyhtiö OptoFidelity on myyty kiinalaiselle CYG:ille. Matias Kaila aloitti elokuussa Tesin rahastosijoituksista vastaavana johtajana ja Jussi Hattula kasvusijoituksista ja teollisista sijoituksista vastaavana johtajana.

Loppuvuoden aikana hankevirran uskotaan kehittyvän positiivisesti ja yrityskauppojen vilkastuvan. Irtautumisia odotetaan niin venture capital -sijoitusten kuin kasvusijoitusten puolella. Rahastosijoitusten hankevirrassa näkyy kotimaisia ja kansainvälisiä venture capital -rahastoja. Kasvurahastojen Rahasto III:n varainkeruu on käynnissä.  Suorissa sijoituksissa hankevirran uskotaan kehittyvän positiivisesti ja irtautumisia on näköpiirissä. Kansainvälisten sijoittajien aktiivisuus jatkuu suomalaisessa venture capital –kentässä. On todennäköistä, että Suomessa tullaan näkemään kansainvälisiä venture capital –kierroksia loppuvuoden aikana.

Voit lukea lisää Tesin sivuilta: Teollisuussijoituksen puolivuotiskatsaus H1/2017

Palaa otsikoihin