FVCA:n uutiskirjeet

FVCA:n uutiskirjeeseen koostetaan 2-3 kuukauden välein pääomasijoitusalan tapahtumia, uutisointia sekä FVCA:n näkökulmasta merkittävimpiä edunvalvonta-asioita.

Uusimman uutiskirjeen löydät aina tältä sivulta. Helpoimmalla kuitenkin pääset, kun tilaat uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi:

* pakollinen kenttä

Tuorein uutiskirjeemme:


*|MC:SUBJECT|*
Pääomasijoitusyhdistyksen uutiskirje, kesäkuu 2017

Jaa uutiskirje
Twiittaa uutiskirje
Lähetä eteenpäin

KASVUN RAKENTAJAT

Suomen pääomasijoitusyhdistys - FVCA:n uutiskirje

"Pääomasijoittaja ruokkii pörssiä ja piensijoittajaa"

— Kauppalehti, 6.6.2017

Mitä mainiointa kesäkuuta!

Pääomasijoitusalalla on jälleen tapahtunut paljon touko-kesäkuun aikana. On julkaistu listoja potentiaalisista pörssilistautujista, puhuttu vaikuttavuussijoittamisesta, kerrottu pääomasijoittajien onnistuneista toimitusjohtajavalinnoista sekä yleishyödyllisten säätiöiden halusta sijoittaa kasvuyrityksiin.

Tässä kirjeessä koonti näistä neljästä nostosta, sekä hyvät kesäntoivotukset! Palaamme jälleen elo-syyskuussa pääomasijoittajien kuulumisten pariin. 

1

Julkistimme kesäkuun alussa potentiaaliset pörssilistautujat pääomasijoittajien kohdeyhtiöistä ja kerroimme samalla, että pääomasijoittajien listaamat yritykset ovat tuottaneet osakesijoittajille pörssissä erinomaisesti

Tuoreimman analyysin mukaan nimittäin osallistumalla vuoden 2015 maaliskuusta alkaen pääomasijoittajien kohdeyhtiöiden Helsingin pörssin listautumisiin osakesijoittaja on saanut jopa 70 % tuoton. Samalla ajanjaksolla Helsingin pörssin tuottoindeksi (OMXHGI) on noussut 20 %. Tuotot nosti esille myös Helsingin Sanomat uutisessaan.

Kuvailimme samalla, miten pörssilistautuminen merkitsee yritykselle seuraavan kasvuharppauksen tekemistä. Listautumisella haetaankin muun muassa omistajapohjan laajentamista. Kauppalehdessä aihetta kommentoitiinkin positiivisesti kertomalla, miten pääomasijoittaja ruokkii pörssiä ja piensijoittajaa

Keskustelu aiheen ympäriltä jatkui vielä seuraavalla viikolla, kun Talouselämä julkaisi haastattelun otsikolla "Pääomasijoittaminen Suomessa on ammattimaistunut ja muuttunut aiempaa tehokkaammaksi". Jutussa Intera Partnersin Tomi Terho avaa hyvin pääomasijoittamisen sekä pääomasijoittajien kohdeyhtiöiden pörssilistautumisten toimintalogiikkaa.

Lisäksi toimitusjohtajamme Pia oli mukana Yle Puheen Pörssipäivä-ohjelmassa kommentoimassa pörssilistautumisia. Haastattelun voit kuunnella Yle Areenasta.

2

Potentiaalisten pörssilistautumisten julkistamisen yhteydessä lanseerasimme myös tutkimuksen vaikuttavuussijoittamisesta pääomasijoittajien keskuudessa. Tutkimus on tehty yhteistyössä Sitran ja Deloitten kanssa, ja voit tutustua siihen tarkemmin sivuillamme.

Tutkimus osoittaa, että vaikuttavuussijoittaminen ei ole vielä yleistynyt Suomessa, mutta siihen kohdistuu vahvaa kiinnostusta. Vaikuttavuussijoittamisesta odotetaankin vastuullisen sijoittamisen seuraavaa kasvutrendiä, sillä vastuullinen sijoittaminen on jo osa pääomasijoittajien jokapäiväistä liiketoimintaa. 

Vaikuttavuussijoittamista käytiin läpi lyhyesti Kauppalehdessä.

3

Tutkimusten saralla kesäkuussa nousi myös esille, että pääomasijoittajat näkevät johdon merkityksellisenä tekijänä sijoituspäätöstä tehtäessä ja yrityksen kasvupotentiaalia arvioitaessa. Johtopäätös selveni Aalto-yliopiston rahoituksen laitokselle tehdyssä tutkielmassa, jonka tuloksista Talouselämä uutisoi. Tutkimus toteutettiin yhdessä Mercuri Urvalin kanssa.

Tutkimuksen johtopäätöksiin voit tarkemmin tutustua sivuillamme.

4

Varat, joita yleishyödylliset suomalaiset säätiöt voisivat sijoittaa kasvuyrityksiin, valuvat tällä hetkellä ulkomaille. Talouselämä uutisoi tänään, että yleishyödyllisten säätiöiden verohaittojen poistaminen voisi tuoda arviolta 200 miljoonaa euroa lisää pääomia kotimaisille kasvuyrityksille. 

Tilanne helpottuisi yksinkertaisella lainsäädäntömuutoksella: Säätiöt voivat kyllä sijoittaa suoraan esimerkiksi osakkeisiin, mutta sijoituksissa pääomarahastoihin ei ole samaa verokohtelua kuin muilla sijoitusinstrumenteilla. 

Monille säätiöille pääomasijoittajan rahasto helpottaisi varojen sijoittamista, sillä pääomasijoittajat valikoivat ja kehittävät sijoituskohteitaan eli kasvuyrityksiä. 

Lisää varoja olisi myös mahdollista saada niin sanotuista rahastojen rahastoista, joiden osuus pääomasijoitusrahastoihin käytetyistä varoista on ollut Suomessa merkittävästi pienempi kuin esimerkiksi Ruotsissa. 

Kummassakin tapauksessa tarvittavat muutokset olisivat samanlaisia: neutraali asema suhteessa muihin sijoitusluokkiin mahdollistaisi, että säätiöiden ja rahastojen rahastojen varoja voitaisiin suunnata suomalaisten kasvuyritysten kasvuun. 

Lue koko juttu Talouselämän sivuilta.
Meitä ja toimialan kuulumisia voit seurailla aina myös Twitterissä tai sivujemme välityksellä

Antoisaa kesää toivotellen,

Otto Ahoniemi 
Viestinnän tekijä
Suomen pääomasijoitusyhdistys - FVCA


Edelliset uutiskirjeet